Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Вече три месеца в Столична община нищо

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Вече три месеца в Столична община нищо
Коментари Харесай

Реквием по Терзиевски

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Вече три месеца в Столична община нищо свястно не се случва. Очаква се на следващия ден, за следващ път, Столичният общински съвет да се опита още веднъж да избере ръководител. На 19 януари, на първото работно разискване на проектобюджета на София за 2024 година, срещата беше прекъсната, откакто кметът Васил Терзиев първо напусна срещата, неудовлетворен, че тя се записва от някои от участниците, след това се върна, само че в последна сметка се оказа, че са преобладавали разногласията, а не е свършено нищо потребно.

Новият градоначалник се оправда с ГЕРБ, които съгласно него са трансформирали срещата в панаир, само че истината е, че и от другите партии недоволстваха – както от самия проектобюджет, по този начин и от държанието на Терзиев, а не на последно място, от продължаващото безвремие в Следствен отдел към окръжна прокуратура. С изключение на групата на Политическа партия, Демократична България, Секретен сътрудник, всички са безапелационни и че в преобладаващата си част бюджетът на София за тази година не извършва предизборните обещания на Терзиев, а е формиран от заемки от минали оферти и такива на други партии.

Ако не бъде определен ръководител, няма по какъв начин да се образуват и непрекъснатите комисии към СОС и да се стартира работа и разрешаване на належащите проблеми. Общо взето, откогато е определен нов кмет, се въртим в обаян кръг.

Облаците към новия кмет се сгъстяват и поради времето, което през последните дни е типично зимно и изцяло предстоящо, несъмнено, само че столицата още не е почистена от клоните, които я заринаха преди цели два месеца. Районните кметове към момента не могат да се оправят с проблемите от първия снеговалеж, а в този момент тестванията пред тях са още по-сериозни – заледени и непроходими улици.

Интересното е, че за разлика от минали години, в които всички от „ Спаси София ” бяха свръхактивни, в този момент персонално Борис Бонев ни твърди, че е напълно обвързване на жителите да си изчистят тротоарите към и до входовете. Тоест излиза, че общините нямат такива задължения. Допреди няколко месеца рефренът беше напълно друг – въпросните ни уверяваха, че това било работа на кмета (кметовете).

После версията се промени и започнаха оправданията, че почистващите компании са били саботирали преднамерено процеса, тъй като са доближени до ГЕРБ, а заради специфики в договорите, не можело да им бъдат наложени наказания. Това, анализа се, беше опровергано, което докара до ново неодобрение от страна на всички пострадали жители и внезапно, о, знамение, Терзиев написа пост, че са „ глобили въпросните компании за несъблюдение на дейностите по разчистване на снега в няколко столични региона, в това число за непочистени прилежащи пространства на спирки на градския превоз и на подходи към пешеходни подлези ”. Значи можело, а всичко изречено преди този момент, е било или дезинформация, или приказки алангро (по Кирил Петков).

Тези дейности обаче не успокоиха столичани, тъй като през последните дни, по публични данни, стотици са потърпевшите от поледиците в София. Само за два дни техният брой е бил 305, както оповестиха и от „ Пирогов ”.

Още на 10.01 хиляди жители алармираха не просто за заледени улици и тротоари, а за блокиран достъп даже до детски градини, учебни заведения и лечебни заведения, което неизбежно докара до неизброими случаи на контузии и счупени крака.

Мрежата безусловно беше зарината от хиляди фотоси на непочистени региони, само че коментарът на Терзиев беше сбит – „ Зимната конюнктура се следи ”, като всички компании, ангажирани със снегопочистването, били почнали да работят. Градоначалникът посъветва жителите, най-вече възрастните хора, да излизат на открито единствено в случай че е неотложно. Не знам по какъв начин ви звучи това, само че да посъветваш хората да си стоят по къщите, в това число и тези, които са работещи, единствено тъй като няколко дни е валял сняг, граничи с безумство и цинизъм.

Обстановката в столицата обаче по никакъв начин не попречи на Терзиев да си вземе 3 дни отпуск тъкмо, когато в четвъртък следва следващата полемика за избор на ръководител на СОС. Не по-малко значим е въпросът кой изобщо е разрешил това неявяване, в случай, че отпуск се позволява от... ръководителя на СОС, който към момента не е определен.

Буквално преди часове избухна и следващата бомба – съгласно ръководителя на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София и общински консултант от МК " Българска социалистическа партия за България " Иван Таков, партията му разполага с призната от съда експертиза, която „ ясно и изрично споделя, че в над 90% от оценените протоколи има разминаване в подадените и  регистрираните данни ”. По думите му са оценени една шеста от секциите, в които е имало машинно гласоподаване и съдът, въз основа на тази експертиза, е разширил обсега и ще бъдат оценен и  останалите секции.

Бившата зам.-шефка на СОС Милка Христова, която също е част от юридическия екип по обжалването, съобщи, че съществени съмнения буди събитието, че електронните подписи са флашките не са верифицирани, което основава предпоставки за операция на файловото наличие.

Паралелно с това се разбра, че в средата на март специалисти, назначени от Административния съд София - град, би трябвало да ревизират резултатите от над 1000 секции в София и да проучват всички протоколи на Секционните изборни комисии, съпоставяйки ги с паметта на машините, с цел да се види дали има разлики сред записано и преброено, като разширената експертиза би трябвало да откри дали тези разминавания са във щета на Ваня Григорова и с какъв брой.

А в последно време все по-често се приказва и за нови избори, за която възможност признават както Бонев, по този начин и Терзиев. Макар общинският съвет да се събира, което е задоволително съображение да няма преиграване на вота, само че на процедура не работи. Разбира се, много по-вероятна е опцията за сглобка и на общинско равнище, както и ротационен ръководител и на „ Московска “ 33, само че едва ли това е фантазия на някоя от партиите в СОС, още по-малко за столичани.

Единственото, което ни остава, е да се надяваме зимата да завърши по-бързо, тъй като възможен нов снеговалеж, би довел до апокалипсис, съдейки по скоростта, компетентността и организираността на новите управници.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.  



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР